JEDNODUCHÝ RECEPT NA MAKRÓNKY

25.08.2022

Makrónky sú vhodné nielen na slávnostné udalosti ako sú Vianoce, narodeniny, ale aj na svadby či len tak na chuť :)



Ingrediencie:

*Mandľová hmota:

→125 gramov práškový cukor 

→125 gramov mandľová múka 

→47 gramov bielok 

*Cukrový rozvar:

→30 mililitrov voda 

→125 gramov kryštálový cukor 

→47 gramov bielok 

*Okrem surovín budeme potrebovať: kuchynský teplomer, gélove farby na pečenie a cukrárske sáčky.


Pripravíme si plech, na ktorý položíme buď silikónovú formu na makrónky alebo papier na pečenie, na ktorý si predkreslíme kolieska s priemerom cca 3 cm  medzery medzi kolieskami dodržujte aspoň 1 cm.

Mandľovú múku a práškový cukor si viackrát preosejeme cez jemné sitko.

Keď máme zmes preosiatu pridáme k nej bielka (47 g) a vypracujeme zmes podobnú marcipánu. Musí držať formu, inak sa budú makrónky príliš roztekať.

V mixéry si vyšľaháme tuhý bielkový sneh.

Do hrnca nasypeme 125 g kryštálového cukru a 30 ml vody. Necháme zmes zovrieť a pomocou teplomera sledujeme kým sa neukáže 118°C. Vtedy zmes odstavíme a presunieme sa k mixéru s vysľahanými bielkami.

Mixér pustíme na nízke obrátky (aby ste sa neoprskali horúcim cukrovým rozvarom) a začneme pomaly liať cukrový rozvar do bielkov. Dávajte pozor, aby ste rozvar neliali na stenu misky ale priamo do snehu, lebo cukrový rozvar sa prilepí na misu a nezmieša sa so snehom.

Keď máte všetok rozvar naliaty v snehu, sneh stále šľahajte. Keď dlaňou chytíte misku cítite, že je teplá; teraz musíte šľahať na maximálnych obrátkach, až kým sa zmes neochladí na izbovú teplotu (6 - 8 minút). Vzniknúť nám má krásny hustý lesklý sneh, ktorý parádne drží tvar.

V tomto momente si možeme do snehu vmiešať gélové farby a docieliť tak veselú farbu makróniek.

Do mandľovej hmoty pridáme po tretinách sneh a pomaly ho do hmoty vmiešame. Cesto by nemalo byť veľmi husté ani príliš riedke. Keď naberiete cesto na varešku a necháte ho tiecť voľne do misky, malo by sa vrstviť do záhybov ako stuha.

Trúbu predhrejeme na 160°C.

Cesto dáme do cukrárskeho vrecka a na plech ho nadávkujeme na pripravené kolieska. S plechom párkrát buchnite jemne po stole, aby ste dostali von vzduchové bublinky.

Hádam najdôležitejšie pri postupe je nechať cesto na plechu "odychovať". Asi 15 - 20 minút treba nechať cesto schnúť; keď sa prstom jemne dotknete cesta nemalo by sa vám naň prilepiť.

Až keď sa cesto nebude lepiť na prst je čas vložiť plech do predhriatej rúry na 160°C, hneď potom znížime teplotu na 150°C. Pečieme cca 15 minút. Ak by sme ich nechali dlhšie, budú veľmi suché a to nechceme. Pri pečení sa na makrónkach vytvorí "nožička" to je dobré znamenie.

Upečené makrónky môžeme hneď naplniť a dať do chladničky, alebo ich nenaplnené odloziť na 2-3 dni do uzatvorenej nádoby do chladničky.

Naplnené makrónky su najlepsie na druhý deň :) Vtedy škrupinka natiahne vlhkosť krému a sú fakt skvelé.

DOBRÚ CHUŤ ♡

Továrenská 22, 811 09, Bratislava
Všetky práva vyhradené 2023
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky