JEDNODUCHÝ RECEPT NA MAKRÓNKY
Makrónky sú vhodné nielen na slávnostné udalosti ako sú Vianoce, narodeniny, ale aj na svadby či len tak na chuť :)
Ingrediencie:
*Mandľová hmota:
→125 gramov práškový cukor
→125 gramov mandľová múka
→47 gramov bielok
*Cukrový rozvar:
→30 mililitrov voda
→125 gramov kryštálový cukor
→47 gramov bielok
*Okrem surovín budeme potrebovať: kuchynský teplomer, gélove farby na pečenie a cukrárske sáčky.
Pripravíme si plech, na ktorý položíme buď silikónovú formu na makrónky alebo papier na pečenie, na ktorý si predkreslíme kolieska s priemerom cca 3 cm medzery medzi kolieskami dodržujte aspoň 1 cm.
Mandľovú múku a práškový cukor si viackrát preosejeme cez jemné sitko.
Keď máme zmes preosiatu pridáme k nej bielka (47 g) a vypracujeme zmes podobnú marcipánu. Musí držať formu, inak sa budú makrónky príliš roztekať.
V mixéry si vyšľaháme tuhý bielkový sneh.
Do hrnca nasypeme 125 g kryštálového cukru a 30 ml vody. Necháme zmes zovrieť a pomocou teplomera sledujeme kým sa neukáže 118°C. Vtedy zmes odstavíme a presunieme sa k mixéru s vysľahanými bielkami.
Mixér pustíme na nízke obrátky (aby ste sa neoprskali horúcim cukrovým rozvarom) a začneme pomaly liať cukrový rozvar do bielkov. Dávajte pozor, aby ste rozvar neliali na stenu misky ale priamo do snehu, lebo cukrový rozvar sa prilepí na misu a nezmieša sa so snehom.
Keď máte všetok rozvar naliaty v snehu, sneh stále šľahajte. Keď dlaňou chytíte misku cítite, že je teplá; teraz musíte šľahať na maximálnych obrátkach, až kým sa zmes neochladí na izbovú teplotu (6 - 8 minút). Vzniknúť nám má krásny hustý lesklý sneh, ktorý parádne drží tvar.
V tomto momente si možeme do snehu vmiešať gélové farby a docieliť tak veselú farbu makróniek.
Do mandľovej hmoty pridáme po tretinách sneh a pomaly ho do hmoty vmiešame. Cesto by nemalo byť veľmi husté ani príliš riedke. Keď naberiete cesto na varešku a necháte ho tiecť voľne do misky, malo by sa vrstviť do záhybov ako stuha.
Trúbu predhrejeme na 160°C.
Cesto dáme do cukrárskeho vrecka a na plech ho nadávkujeme na pripravené kolieska. S plechom párkrát buchnite jemne po stole, aby ste dostali von vzduchové bublinky.
Hádam najdôležitejšie pri postupe je nechať cesto na plechu "odychovať". Asi 15 - 20 minút treba nechať cesto schnúť; keď sa prstom jemne dotknete cesta nemalo by sa vám naň prilepiť.
Až keď sa cesto nebude lepiť na prst je čas vložiť plech do predhriatej rúry na 160°C, hneď potom znížime teplotu na 150°C. Pečieme cca 15 minút. Ak by sme ich nechali dlhšie, budú veľmi suché a to nechceme. Pri pečení sa na makrónkach vytvorí "nožička" to je dobré znamenie.
Upečené makrónky môžeme hneď naplniť a dať do chladničky, alebo ich nenaplnené odloziť na 2-3 dni do uzatvorenej nádoby do chladničky.
Naplnené makrónky su najlepsie na druhý deň :) Vtedy škrupinka natiahne vlhkosť krému a sú fakt skvelé.
DOBRÚ CHUŤ ♡